Number of Cubes (Aptitude Test) - Gonit Sora (গণিত চ'ৰা)

Number of Cubes (Aptitude Test)


Download this post as PDF (will not include images and mathematical symbols).


All the faces of four equal cubes are painted with green color. Then each cube is cut into 64 small equal cubes.

 

1) How many small cubes will have 4 colored faces and two non-colored faces?

A) 32 B) 64 C) 0 D) 12

 

2) How many small cubes will have 2 colored faces and rest of the four faces having no color?

A) 96 B) 128 C) 64 D) 160

 

3) How many small cubes will be formed having only one face colored?

A) 64 B) 0 C) 96 D) 32

 

4) How many small cubes will be formed having no face colored?

A) 32 B) 16 C) 0 D) 8

 

5) How many small cubes will be there whose three faces are colored?

A) 0 B) 24 C) 16 D) 32

 

Four equal cubes are painted with red and blue color in such a way that the opposite faces of each cube are of different color. Each is then cut into 64 small equal cubes.

 

6) How many small cubes will have blue color on two faces and rest of the four faces having no color?

A) 24  B) 96 C) 48  D) 0

 

7) How many small cubes will have blue color on two faces, red color on another two faces and rest of the two faces having no color?

A) 0 B) 32 C) 16 D) 8

 

8) How many small cubes will have red color on two faces and rest of the four faces having no color?

A) 96  B) 32 C) 48  D) 24

 

9) How many small cubes will have red color on three faces and rest of the three faces having no color?

A) 0 B) 12 C) 4 D) 8

 

10) How many small cubes will have blue color on three faces and rest of the three faces having no color?

A) 4 B) 12 C) 8 D) 16

 

11) How many small cubes will remain if the cubes having red color at least on one face are removed?

A) 128 B) 108 C) 148 D) 132

 

12) How many small cubes having red and blue colors on at least one face will be formed?

A) 48 B) 56 C) 72 D) 76

 

13) How many small cubes having red color on two faces and blue color on one face will be formed?

A) 12 B) 16 C) 20 D) 8

 

Answers:

1) C 2) A 3) C 4) A 5) D 6) A 7) A 8) D 9) C 10) A 11) B 12) C 13) A

Image Source : Shutterstock

 

3 Comments
  • Hari
    Posted at 14:06h, 18 June Reply

    i did not get the questions from Q6 to Q12.I dont know how to cut a cube into 4 equal cubes.If we cut it becomes cuboid

    • Hari
      Posted at 14:12h, 18 June Reply

      so pls give detail answer for that.I found these question only in your website so only i am asking.so kindly give the explanation as soon as possible

      • Gonit Sora
        Posted at 22:26h, 18 June Reply

        Thanks.
        We have corrected the statements. Now, you can solve the questions and click on “Start” to check whether your answers are correct.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.