What number should come next


Download this post as PDF (will not include images and mathematical symbols).


“ANY number can be the next term in the usually given set of terms.

[…]

Theoretically there are many possibilities. So some understanding is essentially either implied or needed in connection with the question:

What is the Next Term?”

– Prof. R. C. Gupta.

(“On Finding the Next Term”.)

 

Find the next term in the following series:-

1) 55, 25, 10, __

A) 1

B) 0

C) 5

D) 10

 

2) 36, 28, 24, 22, __

A) 20

B) 21

C) 22

D) 24

 

3) 8, 11, 15, 18, 22, __

A) 25

B) 26

C) 24

D) 22

 

4) 5953745024, 953745024, 95374502, __

A) 9537452

B) 9374502

C) 5937450

D) 5374502

 

5) 9, 11, 23, 13, 15, 23, 17, __

A) 21

B) 20

C) 33

D) 19

 

6) 7, 11, 17, 11, 12, 17, 15, __

A) 11

B) 14

C) 13

D) 12

 

7) 1, 2, 4, 10, 16, 40, 64, __

A) 100

B) 200

C) 245

D) 123

 

8) 5, 9, 16, 29, 54, __

A) 122

B) 103

C) 133

D) 111

 

9) 8, 24, 12, 36, 18, 54, __

A) 22

B) 26

C) 24

D) 23

 

10) 8, 24, 12, 36, 18, 54, __

A) 22

B) 27

C) 29

D) 31

 

11) 1, 8, 9, 64, 25, __

A) 234

B) 216

C) 125

D) 218

 

12) 1, 5, 13, 25, __

A) 32

B) 40

C) 41

D) 37

 

13) 6, 24, 60, 120, 210, __

A) 240

B) 336

C) 322

D) 334

 

14) 3, 10, 101, __

A) 10101

B) 10301

C) 10201

D) 10202

 

15) 9, 27, 31,155, 161, 1127, __

A) 222

B) 1128

C) 1135

D) 2241

 

16) 88, 48, 24, __

A) 14

B) 8

C) 4

D) 12

 

17) 20, 100, 200, 320, __

A) 420

B) 400

C) 460

D) 520

 

18) 1, 3, 11, 29, __

A) 31

B) 61

C) 41

D) 37

 

19) 1, 1, 2, 6, __

A) 8

B) 12

C) 24

D) 10

 

20) 2, 4, 8, 32, __

A) 36

B) 64

C) 256

D) 96

 

Answers:

1) B 2) B 3) A 4) D 5) D 6) C 7) B 8) B 9) B 1০) B 11) B 12) C 13) B 14) D 15) C 16) B 17) C 18) B 19) C 20) C

Featured Image Courtesy : Shutterstock

Managing Editor of the English Section, Gonit Sora and Research Fellow, Faculty of Mathematics, University of Vienna.

2 Comments
  • Polly
    Posted at 01:04h, 06 December Reply

    Nice quiz. Enjoyed it.

    • Gonit Sora
      Posted at 20:04h, 07 December Reply

      Thanks.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.